2012-10-11: Chablis Premier Cru

Chablis är generellt ett klassiskt skaldjursvin med hög syra, framträdande toner av mineral och inte sällan äpple. Vinerna som provningsledare Anders Hedqvist hade valt ut till denna provning gjorde oss inte besvikna.

  1. La Chablisienne “La Singulière” 2008 (159 kr)
  2. La Chablisienne “Mont de Milieu” 2009 (209 kr)
  3. Jean Marc Brocard “Montmais” 2008 (199 kr)
  4. Jean Marc Brocard “Montée de Tonnerre” 2008 (189 kr)
  5. Jean-Paul & Benoit Droin “Fourchaume” 2008 (233 kr)
  6. William Fèvre “Les Lys” 2008 (249 kr)

Helblindprovningen ledde till dessa spridda skurar:

1 2 3 4 5 6
Bäst: 2 - 3 1 2 1
Sämst: 1 - - 1 3 3

Vin nr 3 får betraktas som kvällens vinnare, och nr 6 som förlorare.

Vin nr 1 upplevdes av de flesta som ganska balanserat, med en syra som inte var så skarp men fungerade fint med de frukttoner av citron och äpple som dominerade.                 Vissa upplevde också exotisk frukt.

Vin nr 2 bjöd på lite mer oxiderade och komplexa toner av våta stenar, jord, yllestrumpor, krita men även gula äpplen.

Vin nr 3 vann på en lång generös smak där det mesta fick plats.                                        Här återfanns äpplen och nötter tillsammans med strama mineraltoner och en fin syra.

Vin nr 4 hade en del söt frukt, mineral och viss örtighet men vad det gällde syran gick åsikterna isär; några tyckte att den var för klen för att balansera det söta medan andra upplevde att syran var för hög.

Vin nr 5 blev något av en kontrovers, någon upplevde den korkskadad, andra tyckte att skevheten i smaken snarare var intressant och liknade den med ett äpple som börjat skrumpna en aning. Även syran hade ändrat karaktär åt det mognare hållet, till skillnad från den citron vi känt på andra håll under provningen liknade den här mer mogen apelsin.

Vin nr 6 var också en annorlunda upplevelse där det allestädes närvarande äpplet och den höga syran ackompanjerades av ketchup, sågspån, rönnbärsgelé, gammal byrå/lada, charkuterier, earl grey. Eftersmaken bjöd på brödighet i likhet med avslagen champagne.

Sammanfattningsvis en mycket lyckad och intressant provning som avslutades med en hel del svampprat.

/Sofia Hellqvist

Foto: Erik Ylipää

Foto: Erik Ylipää

4 comments on “2012-10-11: Chablis Premier Cru

  1. Johan on said:

    Gött! Får mig att tänka på att vi har pratat om att ha en vin och ostronprovning… det skulle väl vara kul?

    Jo, och inlägget kan nog taggas provningsrapporter också.

    • David on said:

      Jaa! Vin och ostron var alldeles för längesen! Johan, om du fixar vin, så fixar jag ostron. Deal?

    • admin on said:

      Tack för det! Provningsrapport är det ju givetvis. Jag är lite svampmanisk för tillfället så vin och svampprovning skulle också vara kul. Men jag tror inte vitt med hög syra är att föredra i de sammanhangen… /Sofia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.