2013-09-12 Champagne 1996

Hur en av champagnes mest haussade årgångar utvecklat sig undersökte Vincollegiet under ledning av Martin B som öppnade sin garderob och vinkyl och plockade ut diverse flaskor som köps på Bolaget under årens lopp. En aningen dålig uppslutning på 10 provare i kombination med 10 provade flaskor, gör att kvällen kan sammanfattas med glada miner och sura viner.

Sammanfattning:

Vin 1 bjöd på en mogen, karamellig och lite smutsigt murken doft. Smaken var syrlig med en tunn smak av mogna äpplen. Ingen höjdare men heller ingen katastrof, drick upp om du har. Övriga provare hittade jordkällare och salami i den. Sämst enligt mig. (1996 Napoleon Grand Millesime Brut, inköpt mars 2010 för 399:-).

Vin 2 var härligt rostad i doften med en fyllig smak och en spritsig syra. Andra provare hittade parfym, citrus och en lite besk smak. (1996 Ruinart Champagne Brut, inköpt mars 2004 för 379:-).

Vin 3 var lite dämpad i sin rostning med fyllig, torr balanserad smak med inslag av lime. Nougat och nötter övriga provare. (1996 Moet & Chandon Grand Vintage Brut, inköpt november 2002 för 369:-).

Vin 4 doftade svamp, äpplen och korv. Smaken var bra med en lång syra. (1996 Hure Freres L’Inattendue Blanc de Blanc, inköpt mars 2010 för 398:-).

Vin 5 hade lite sherry och svamp doften, smaken var fyllig med lime, citron och en lång syra. (1996 Bruno Paillard Brut, inköpt juni 2006 för 425:-).

Vin 6 visade på en för mig hustypisk doft – eneträ – brukar jag hitta i årgångs Bolly. Övriga provare höll inte med utan fann jordkällare och salami. I vilket fall som helst så var doften bra. Smaken var fyllig, frisk med en blommig ekighet. Bäst enligt mig. (1996 Bollinger Grand Annee, inköpt maj 2003 för 585:-).

Vin 7 bjöd på brynt smör och kaffe i doften. Fyllig och torr smak. (1996 Jacquesson Extra Brut Avize Grand Cru, inköpt december 2005 för 495:-).

Vin 8 hade en rostad lite skitig doft. Smaken var rostad, fyllig och god, med en limeig stram eftersmak. (1996 Pol Roger BdB, inköpt juni 2006 för 398:-).

Vin 9 var god att dricka men det enda jag hittade i smak och doft var rostning. Övriga hittade svamp, äpplen och korv. (1996 Hure Freres Cuvee Francois Matthieu, inköpt juli 2007 för 399:-).

Vin 10 var lite låg i nivån då en del vin läckt ut genom korken (som gick av och fick dras ut med korkskruv). Som tur var så var vinet bra. En lite dämpad doft följdes av en mjuk smak med inslag av cocos. Kanske en liten beska, men överlag behaglig att dricka. Hade jag gärna haft fler av. (1996 Pierre Peters Grand Cru BdB, inköpt innan 2001 för 299:-).

Röstningen bjöd på spridda skurar, vilket kanske är att vänta med många viner och få provare och utföll enligt:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Bäst 1 1 3 3 2
Sämst 1 2 2 2 2 1

Bollingern blev som sagt vinnare, men ingen direkt förlorare kunde koras.

/Martin B.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *